У лабораторній практиці естери добувають, в основному, кип’ятінням карбонових кислот зі спиртами в присутності сульфатної кислоти. У цьому разі сульфатна кислота відіграє роль каталізатора й водовідіймальної речовини, тобто вона зв’язує утворювану воду й не дозволяє їй вступати у зворотну реакцію гідролізу утворюваного естеру:
Цю реакцію заведено називати реакцією естерифікації.
Реакція естерифікації є оборотною реакцією: поряд з реакцією утворення естеру відбувається зворотна реакція — реакція гідролізу. І рівняння реакції більш правильно записувати так:
Для того щоб змістити рівновагу в бік утворення естерів, можна збільшувати концентрацію однієї з вихідних речовин, а також видаляти з реакційного середовища один із продуктів, тим самим стимулюючи його утворення. Із цією метою можна відганяти з реактора утворений естер (хоча це досить складно, оскільки температура кипіння утвореного естеру зазвичай вища, ніж у використовуваного спирту) або зв’язувати утворену воду за допомогою гігроскопічних речовин (у більшості випадків — сульфатної кислоти).
Назви естерів походять від назви кислоти та спирту, з яких отримано естер.
Складання назв естерів
Для добування було використано |
Назва естеру |
Назва згідно із номенклатурою ІUРАС |
|
кислота |
спирт |
||
Оцтова |
Етиловий |
Етиловий естер оцтової кислоти |
Етилацетат,етилетаноат |
Мурашина |
Пропіловий |
Пропіловий естер мурашиної кислоти |
Пропілформіат, пропілметаноат |
Бензойна |
Аміловий |
Аміловий естер бензойної кислоти |
Амілбензоат,пентилбензоат |