Нижчі естери є рідинами. Зі збільшенням молекулярної маси температура плавлення та кипіння збільшується, й вищі естери є твердими речовинами.
Естери не розчиняються у воді, добре розчиняються в спирті, етері. Більшість естерів мають приємний запах, унаслідок чого дуже багато естерів застосовують у парфумерії та харчовій промисловості як ароматизатори із фруктовими запахами.
Окрім того, етилформіат використовують для виробництва вітаміну В1; етилацетат і бутилацетат — як розчинники естерів, целюлози, каучуків, вінілових полімерів, жирів і восків, а також як клей для деяких пластмас. Бензилбензоат використовують для боротьби з коростявими кліщами та для лікування корости.
Естери, які використовують як ароматизатори
Назва естеру |
Запах естеру |
Етиловий естер мурашиної кислоти |
рому |
Метиловий естер масляної кислоти |
яблук |
Етиловий естер масляної кислоти |
ананаса |
Ізоаміловий естер масляної кислоти |
абрикос |
Аміловий естер оцтової кислоти |
бананів |
Ізобутиловий естер оцтової кислоти |
бананів |
Ізоаміловий естер оцтової кислоти |
груші |
Бензиловий естер оцтової кислоти |
жасмину |
2-фенілетиловий естер фенілоцтової кислоти |
меду й гіацинтів |
2-фенілетиловий естер мурашиної кислоти |
троянд і хризантем |