П`ятниця, 18.09.2020, 10:06
Вітаю Вас Гість | RSS

Сайт учителя хімії

Меню
Фотощоденник
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 517

Дослідження вмісту вітаміну С в соках дитячого харчування та порівняння його з задекларованими показ

Hаукова робота на тему «Дослідження вмісту вітаміну С в соках дитячого харчування та порівняння його з задекларованими показниками» Резніченко Оксани Володимирівни під науковим керівництвом Ковтун Валентини Миколаївни, при консультаційній підтримці кандидата біологічних наук, професора кафедри екології Никифорова Володимира Валентиновича.

Актуальність даної теми полягає в недостатньому вивченні впливу вітаміну С на людський організм. Вирішенню цього питання багато часу присвятив Лайнус Карл Полінг. Він вважав, що вітамін С може попереджувати не лише цингу, а й гіпертонію та респіраторні захворювання. Та наразі багато його гіпотез піддаються ретельному критичному аналізу.

Метою дослідження вмісту було опрацювання науковох літератури, що розглядає сучасний стан вивченості питання та порівняння реального вмісту вітаміну С в соках дитячого харчування з задекларованими показниками, а також з рекомендованою добовою нормою.

Об'єктом досліджень є аскорбінова кислота, її біокінетика та фізіологічна роль. Предметом – вміст вітаміну С в соках дитячого харчування.

Для реалізації поставленої мети нами були визначені такі питання:

·     Дослідити сучасний стан уявлень про аскорбінову кислоту

·     Дізнатися про механізми її впливу на організм

·     Опанувати методики кількісного дослідження вітаміну С у продуктах харчування

·     Порівняти реальний вміст аскорбінової кислоти у соках дитячого харчування з задекларованими показниками, а також з рекомендованою добовою нормою.

·     Довести гіпотезу нашої роботи

Під час викання роботи отримано наступні результати:

1.     Проаналізовано сучасний стан вивченості питання. Вітаміни –– це  група низькомолекулярних органічних сполук, які необхідні організму в невеликих кількостях, але не можуть синтезуватися в ньому або виробляються в обмежених кількостях. Ці речовини не виконують пластичної функції, але впливають майже на всі процеси метаболізму. Вітамін С –– білі кристали без запаху, чутливі до дії світла та кисню з повітря. АК має сильні відновні властивості: відновлює AgNO3, рідину Фелінга. При нагріванні швидко розкладається. Вітамін С та його сполуки містяться у рослинах, особливо у фруктах і овочах. Бере участь у процесах біосинтезу, головним чином в синтезі РНК.

2. Аскорбінова кислота надходить до клітин у вигляді дегідроаскорбінової кислоти, де вона швидко відновлюється. Основна маса вітаміну зв’язана в комплексі Гольджі і мітохондріях переважно з білками. При окисненні аскорбінова кислота перетворюється в дегідроаскорбінову, дегідроаскорбінова  – в дикетогулонову кислоту, а при розпаді дикетогулонової утворюється щавелева кислота.

Частина дикетогулонової кислоти перетворюється на ксилолу, яка використовується для синтезу інших пентод(рибози, дезоксирибози) або глюкози. Деяка кількість аскорбінової кислоти виводиться з організму з сечею.

3. При дисбалансі обміну вітаміну С в організмі можливе виникнення таких патологічних станів: гіпо-, гіпер- та авітамінози. Гіпервітаміноз –– патологічний стан, який виникає від надмірного надходження в організм вітамінів. В даному випадку він не є небезпечним, адже АК належить до водорозчинних вітамінів, тому надмірна кількість легко виводиться з організму з сечею. Захисні механізми щодо руйнування та виведення надлишку вітаміну С до кінця не з’ясовані, але, перебудовуючись на викид надлишку, організм і після переходу на необхідну дозу не відразу відновлює нормальний обмін цього вітаміну: деякий час посилене руйнування і викид продовжуються, тож в результаті відбувається різке зменшення вітаміну С у всіх тканинах. Гіповітаміноз –– хворобливий стан, який виникає при дисгармонії між витратою вітамінів і надходженням їх в організм. Авітаміноз — захворювання людини і тварин, що виникають у результаті тривалого неповноцінного харчування, у якому відсутні вітаміни. Знижений вміст вітамінів у їжі призводить до гіповітамінозу.

4. Вміст вітаміну С у соках можна виявити за допомогою кількох методик. Основні з них ­­– взаємодія з червоною кровяною сіллю, солями Аргентуму,  йодометричний метод та аналіз за допомогою фарби Тільманса. Проаналізувавши всі методики, ми обрали останню, враховуючи її простоту і точність. Метод Тільманса полягає у окисненні аскорбінової кислоти 2,6-дихлорфеноліндофенолом. По об’єму витраченого реактиву визначають вміст вітаміну С у соках.

5. За результатами досліджень ми виявили, що реальний вміст аскорбінової кислоти не завжди відповідає задекларованим нормам, тож гіпотеза нашої роботи підтвердилась. Так в соках «Frutek» та «Nestle» вітаміну С більше, ніж зазначено, а в таких торгових марках, як  «Hame», «Hipp» та «Сандорик», менше.

6. Було проведене опитування, у результаті якого виявилося, що дитяче харчування користується популярністю серед споживачів. Його дають дітям навіть за грудного способу живлення.

7. Проаналізувавши ці дані, а також порівнявши кількість аскорбінової кислоти, яку отримує дитина з соків дитячого харчування та молока матері, ми дійшли висновку, що при грудному харчуванні давати дітям різні добавки, у тому числі й соки, не є доцільним, оскільки існує можливість виникнення гіпервітамінозу. 8. Було проведено лекцію серед учениць старших класів, де їм було доведено, що використовувати дитяче харчування потрібно лише в особливих випадках, і, по можливості, нічим не замінювати грудне молоко. 9. Наступного року планується продовження роботи в плані порівняння синтетичної та натуральної аскорбінових кислот, їх оптичної активності та відмінності у фізіологічному впливі. Завантажити роботу  

Вхід на сайт
Пошук
Наші друзі











Освіта в Українi